Peru v Koktejlu

Poslední tedy zářijový Koktejl vydal můj text o PERU.
 Text je z mojí loňské cesty s nevládní neziskovkou NaZemi, který je zaměřený na bývalé producenty koky, kteří se přeorientovali na kakao.



Reportáž je z oblasti města Tingo Maria, kde donedávna operovala místní narkomafie. Přepadení vozů s kokou byly na denním pořádku, vraždy také. Dodnes je v oblasti minimálně jedna hlavní cesta pralesem na sever země, která je v průvodcích označena za nebezpečnou. Nedoporučuje se jí jezdit a když, tak pouze ve dne, kdy alespoň na části operují policejní jednotky. Nechápal jsem, jak může takový přepad za bílého dne vypadat, ale i když se nám to naštěstí nestalo, pochopil jsem. Cesta pralesem je kamenitá, vodou vymletá silnice, kde se dva větší vozy jen ztěžka vyhnou. Nahoru i dolů je sráz několik stovak metrů. Není kam utéci, kam ujet....



Nám se to nakonec podařilo a projeli jsme ji bez úhony až do Moyobamy, kde jsme se ještě ten večer podívali na kohoutí zápasy. Reportáž o nich jsem zpracoval pro Playboy.
Družstvo v Tingo Maria se jmenuje Naranjillo a díky zapojení do systému Fair trade si dokonce postavilo svoji továrnu na zpracování kakaa a kávy, kterou si sami vypěstují. Vyrábí čkololády, kakao i kávu. Celý článek si budete moci přečíst, co nevidět.




 
 
© Tomas Hajek, 2008
© www.atelierzidlicky.eu, 2008